joi, 5 iunie 2014

„Un popor fara cultura e un popor usor de manipulat”- I.Kant

Marele filozof german Immanuel Kant afirma ca „Un popor fara cultura e un popor usor de manipulat”. Au trecut mai mult de 200 de ani de atunci si observam si simtim zi de zi valabilitatea si actualitatea acestor cuvinte.

Un prieten de-al meu spunea zilele trecute: „Familia mea, cunostintele mele, apropiatii mei sunt oameni intregi. Sunt oameni responsabili, destepti. Cum au ajuns sa ne conduca niste idioti?”. E intrebarea pe care mi-o pun si eu si cred ca si-o pune aproape toata lumea. Poate gresesc atunci cand spun „toata lumea” pentru ca daca ar fi asa nu am fi ajuns aici nici in momentul acesta si nici peste 100 sau 1000 de ani.

Cultura si manipulare. Care e raportul dintre acestea?
Singura explicatie pe care o putem gasi pentru conducerea proasta pe care o are Romania noastra draga este, asa cum spunea si Kant, lipsa culturii. Nu vorbim de o lipsa totala a culturii, adica toata populatia e proasta-gramada, nimeni nu stie nimic si de aia au votat pe baza cadourilor si promisiunilor electorale. Nu e asa. Avem o clasa intelectuala invidiata in unele cazuri de catre straini, avem oameni de valoare, oameni de calitate, avem romani responsabili.

Atunci, unde e problema?
Nu toti sunt asa. Daca toti romanii ar avea un minim de cultura ar disparea emisiunile groaznice de pe posturile de televiziune si ar disparea si cateva posturi de televiziune. Dar stiti ce e hilar? Ca acele posturi de televiziune care ar trebui sa dispara sunt in plina ascensiune in acest moment, sunt printre cele mai urmarite posturi TV.

Cum se explica acest „vid cultural”?
Printre batrani chiar nu este posibila o explicatie. Majoritatea, crescuti in comunism, au fost obligati ori de parinti ori de scoala ori de pasiune sa citeasca. Au citit si si-au format o cultura destul de vasta, am putea spune. Totusi, vedem zi de zi pe la TV pseudo-oameni de cultura, oameni care jongleaza tot felul de concepte stiintifice dupa bunul plac si dupa propria interpretare.
De tineri nici nu mai vine vorba, foarte putini citesc, iar si aceia care citesc de foarte multe ori citesc carti de proasta calitate, sa le spun asa. Carti fara nicio valoare, scrise doar pentru ca cineva sa se imbogateasca, bine mai zicea cineva cand le numea „carti pentru prosti”. Ar  trebui sa ne multumim ca macar citesc, nu conteaza ce citesc, pana la urma.

Scoala romaneasca - principala vinovata

Cine scoate rebuturi pe scoala rulanta? Cine preda din manuale prost facute si dupa programe de mult expirate? Ghici!
Sa o luam sistematic. Cine aproba manualele, ca tot aud in ultimul timp profesor plangandu-se ca nu au manuale din care sa predea? Ministerul. Cine ia mita pentru ca sa fie aprobate manualele? Pe ce criterii sunt aprobate aceste manuale? Nimeni nu stie nimic, doar se stie ca sunt aprobate doar manuale ale anumitor edituri, detinute de anumite persoane sau dispuse sa plateasca pentru aprobare. E o realitate. Profesorii o stiu foarte bine, dar nimeni nu are curajul sa spuna asta pentru a nu fi dat afara din sistem.
Educatia, implicit scoala romaneasca, se afla sub conducere cui? Cuiii?
Sa va aud.
Da, sub conducerea Ministerului, de politicieni, mai exact. Ce vor ei? Am mai spus-o in articolele anterioare, vor un electorat needucat, o masa usor de manipulat care sa actioneze exact cum doresc ei. Vor exact sa inlature cultura pentru a ne manipula. Dupa cate vedem, au si rezultate pe masura, au exact „poporul fara cultura”, așa cum spunea Kant, pe care si-l doresc.


Ajungem la punctul critic al discutiei: schimbarea. De unde si de la cine sa asteptam schimbarea?
Eu astept schimbarea de la mine, de la tine, de la familia mea, de la apropiatii mei,de la prietenii mei, de la colegii, de la toti cei pe care-i cunosc. Le spun asta de fiecare data cand am ocazia. Fara sa se schimbe ei nu au dreptul sa se planga de nimic. Nu au dreptul sa se planga ca ii conduce cineva sau ca ii fura altcineva. Atat timp cat ei nu se schimba degeaba asteapta schimbarea, e precum miscarea anticomunista care astepta interventia strainilor, dar dormea prin boscheti pentru ca nu avea curaj sa riposteze. Ii asteptau pe germani, pe englezi, pe americani sa-i salveze, dar ei nu faceau nimic. Cei pe care-i asteptau i-au dezamagit si chiar au sustinut impunerea comunismului, desi in mod public il condamnau adeseori, nu cred ca faptele lor au dovedit asta: alianta lor cu URSS-ul nu e justificata, in numele democratiei pe care o aparau atunci cand s-au aliat.


Educati-va. Educati-i pe cei de langa voi. Educati-va copiii, nepotii, fratii, surorile, sotii, sotiile, pe toti pe cei pe care-i cunoasteti. Nu le mai daruiti tablete sau telefoane de zilele lor de nastere. Daruiti-le o carte buna sau un album de muzica de calitate.

Mancati cultura, visati cultura, promovati cultura.
E singura cale prin care ne putem scoate din mocirla in care ne aflam.
Un popor cult va avea niste conducatori pe masura, nu va mai fi o masa, iar de manipulare nici nu se va mai putea discuta. Dar pana atunci e un proces greu si indelungat.
Succes la culturalizare!


PS: Nu uitati ca acest articol trece dincolo de teoria conspiratiei. E realitatea cotidiana. E un mesaj pe care vreau sa il transmit. E felul in care arata Romania acum si cum ar trebui sa arate. Dincolo de conspiratii se ascund adevaruri, nu incetati sa va indoiti si nu credeti tot ce va serveste istoria.
Istoria de multe ori este masluita, iar scopurile masluirii istoriei vin tot dinspre sfera politica. Dan Puric a sugerat asta foarte bine atunci cand a spus ca „Un popor care nu are poveste e un popor mort.”. Oare de ce  nu stim cine au fost de fapt stramosii nostri? De ce nu cunoastem un alfabet sau mai multe despre sistemul lingvistic al dacilor? Avea oare Densusianu dreptate cand vorbea despre Imperiul Pelasgic? Raspunsurile trebuie sa le gasim singuri, mass-media ne agaseaza cu raspunsuri false. Trebuie sa cautam singuri raspunsurile potrivite si calea cea dreapta. Doar asa vom avea parte de schimbarea mult dorita si poate asa copiii nostri vor trai mai bine.
Conspiratii.istoriacontemporana.info este aici pentru a vă prezenta teoria conspirației, informații relevante, care poate ne scapă adeseori unora dintre noi. Încercăm să dezvoltăm subiecte sensibile, să descoperim ce și cine se află în spatele lor. De multe ori articolele trec dincolo de teoria conspirației și prezintă realități, fapte și întâmplări așa cum s-au desfășurat ele. Comentariile vin la pachet, iar conpirațiile la fel. E alegerea voastră!
Conspiratii.Istoriacontemporana.info - conspiratii, organizatii secrete și multe altele. Un produs Blogger.